09 Nov

In acesta lectie Corel Draw tutorials vom invata cum sa editam un text in corel draw.

Corel draw tutorials – Textul – Lectia 2

Inserarea unui text in corel draw se poate face selectand iconita pozitionata in bara de instrumente din stanga ecranului. Aceasta iconita este simbilizata prin litera A (text tool).

Textul se poate scrie sau insera in doua moduri. Prima metoda este aceea in care creati un text-box  prin formarea unei patrat/dreptunghi tinand apasat click-ul din stanga dupa care plimbati pe suprafata de lucru si il dimensionati dupa preferinte.

Trebuie sa stiti ca acest text-box daca se micsoreaza proportional cu alte obiecte, el nu va redimensiona textul ci il va pastra. Daca nu sunteti atenti cand micsorati acest text, va puteti trezi cu cuvinte lipsa, ceea ce este destul de grav daca documentul merge la print.

Alta metoda de inserare a textului in corel este tot selectand acest tool, dar de data este vom apasa un singur click (stanga). Cand o linie verticala incepe sa palpaie inseamna ca acolo vom putea incepe sa scriem in corel sau sa inseram din alta parte text.

Textul convertit la curbe este un text care nu mai este editabil, nu i se mai poate schimba fontul cum faceti in Word de pilda, ci el va deveni o forma geometrica oarecare, pe care dvs. o puteti edita cum doriti.

Convertirea la curbe ne scapa de situatia in care noi trimitem altcuiva documentul si acea persoana nu are fontul nostru.

Recomandare carte: Culoare, forma si dimensiune de Mimi Love

Acest lucru se face dand click dreapta pe text si in casuta care apare vom selecta Convert to Curves (Ctrl+Q).

Pentru a adauga textura unui text sau forma geometrica, de exemplu o fotografie, inseram mai intai fotografia (File-Import) sau drag & drap in interfata de lucru.

Dupa ce se pozitioneaza textul acolo unde dorim, selectam mai intai forma, in cazul nostru textul, tinem tasta shift apasata apoi selectam si fotografia printr-un click.

In bara de optiuni de sus, ni se vor arata cateva iconite simbolizate prin niste patratele, carora daca tinem mouse-ul pe ele ne va arata un text care ne va spune ce face fiecare. Din cele 7 butoane alegem “Intersect”. Stergem fotografia, delimitam vechiul text si avem textul cu imaginea din poza noastra.

Aranjarea textului dupa o anumita forma este o alta optiune foarte utilizata si simplu de efectuat.

Desenam forma pe care o dorim, selectam textul si mergem sus la meniu de unde alegem Text – Fit Text To Path.

Ce trebuie sa facem este doar sa plimbam mouse-ul in jurul formei si el (textul) se va pozitiona in functie de asta, pentru a putea dvs. alege pozitionarea dorita. Cand v-ati decis unde sa fie textul trebuie doar sa apasati click-ul din stanga odata si el se va alinia instant.

Veti observa ca acestea se vor uni intr-un fel. Delimitarea lor se poate face apasand tastele Ctrl+K sau Ctrl+Q.

Pentru a adauga perspectiva unui text, puteti face asta selectand textul apoi mergeti la meniul Effect – Add perspective.

Pentru a transforma un text scris cu minuscule, in unul cu majuscule sau alte asemenea optiuni, veti merge tot la meniul Text – Character formating sau Text Properties pentru varianta Corel X6.

Va invit sa urmariti urmatorul video din Corel draw tutorials:

Pentru a vedea lectia cu numarul 3, click mai jos
Corel draw Tutorials – Formele geometrice“.

Leave a Comment