09 Nov

Fonturi si culori

In grafica publicitara, alaturi de mesaj, alte doua elemenete sunt foarte importante: fonturi si culori. Cu cat aceste fonturi si culori sunt mai potrivite si mai usor de retinut de catre privitor, cu atat impactul va fi mai mare.

Fonturi:

Două categorii importante de fonturi ar fi cele cu “serife” și „sans serife”(sans=fără în limba franceză). Fonturile cu serife sunt acele fonturi care au la terminația fiecărei linii a caracterului acea liniuță, întăritură. (exemplu). Este bine dacă folosești pentru titlu un font sans serife iar pentru textul principal un font cu serife. Folosește maxim două fonturi, în caz contrar, cititorul va percepe că strigi la el, îl vei obosi și dezorienta. Fontul trebuie să fie ușor de citit! Nu folosi fonturi groase crezând că sunt mai ușor de citit, fonturi cu brizbriz-uri crezând ca îi atragi atentia sau fonturi în mai multe culori! Joacă-te cu bold, italic, mărimea și așezarea lui! Fontul trebuie să se potrivească mesajului tău. Dacă faci un pliant de exemplu, pentru un restaurant, este bine dacă folosești un font mai elegant, similar celui scris de mână, dar cu linii fine, aspect floral. Dacă nu știi ce font să folosești rezumă-te la cele mai uzuale (arial, times new roman, georgia, futura, calibri, etc).Fonturi si culori in grafica publicitara - CorelDrawTutorial.info

Recomandare carte: Free Font Index 2 by Hans Lijklema 

Culori.

Evită să folosești multe fonturi si culori în materialele tale (maxim 2-3). Poti să te joci cu tonurile unei culori, să treci de la închis la deschis. Cât de frumoase sunt acele treceri de culoare sau acele mici forme de transparență adaugate unui obiect oferindu-i parcă un efect 3D… . Culorile din grafica ta trebuie să corespundă mesajului și implicit cititorului căruia te adresezi. Culoarea întărește mesajul și invers! Ele trebuie să fie per total într-o armonie perfectă! Nu uita de efectul psiho-fizic al culorilor. O clasificare a culorilor ar fi: calde (roșu, portocaliu, galben) și reci (albastru, verde, violet). După cum le spune și numele este evident că abuzând de o singură culoare și nuanța acesteia, duci senzația receptorului către zona respectivă. Dacă ai o imagine, text sau background predominant pe o culoare caldă, poți să o răcești puțin adăugându-i elemente de design cu o culoare rece. Contraste puternice între culori obții combinând negru-alb, negru-galben, albastru-alb şi albastru-galben. Dacă vrei să produci senzația de vibrație, suprapui portocaliu cu albastru, violet cu galben sau verde cu roșu.

Nota: cei ce au citit articolul au cautat: fonturi si culori, grafica publicitara.

Leave a Comment