14 Mar

Grafica vectoriala si grafica raster

Momentan sunt doua moduri in care putem sa manipulam grafica si imaginile digitale: grafica vectoriala si grafica raster.

Ce este grafica vectoriala?

Asa cum ii spune si numele, grafica vectoriala are la baza vectori si formule matematice. Se poate realiza in programe speciale cum este Corel Draw, Adobe Illustrator si altele. Imaginile se pot construi de la zero in aceste programe, cu ajutorul tool-urilor existente in fiecare soft. Pentru ca sunt realizate din vectori, avantajul este ca nu isi pierd din calitate, indiferent cat de mult am mari imaginea respectiva.

La grafica vectoriala, limitarea vine atunci dorim sa realizam imagini mai complexe, cu detalii mai fine si cu tranzienti de culoare. Calculul matematic isi arate limitele aici, dar sunt sigur ca in viitor, vom putea realiza mult mai usor o imagine vectoriala exact ca una raster.

Ce este grafica raster?

Grafica vectoriala - CorelDrawTutorial.infoGrafica raster, fata de grafica vectoriala, este compusa cu ajutorul pixelilor, adica un patratel mic. Fiecare pixel are o culoare. Fiind de o dimensiune mica, asezati unul langa altul, acestia formeaza o imagine intreaga complexa. Fotografiile sunt un exemplu bun in acest sens. Softuri precum celebrele Photoshop si Paint, pot realiza imagini de acest fel.

Fiecare format de grafica vectoriala sau raster au avantajele si dezavantajele ei. Ideea este sa ne alegem ce este potrivit pentru ceea ce ne dorim sa facem. Cu ajutorul programului Corel Draw putem salva atat fisiere in format vectorial cat si in format raster. In general, imaginile vectoriale sau chiar animatiile pentru diverse reclame, spoturi, pliante, afise s.a.m.d., sunt mai usor de realizat comparativ cu cele raster.

In concesinta, atunci cand doriti sa creati o grafica, o imagine sau orice altceva, trebuie sa va ganditi prima data cum va este mai usor si eficient. Desi grafica vectoriala este mai usor de realizat, ea nu poate inlocui detaliile pe care le da o fotografie. La randul ei, nici fotografia nu beneficiaza de atuurile unui fisier vectorial.

Retineti deci ca atunci cand se apeleaza la o grafica vectoriala, costurile de realizare sunt implicit mai mici. Este mult mai ieftin sa platesti pe cineva care sa deseneze intr-un soft o animatie si sa faci o reclama, decat sa angajezi un fotograf, model si o echipa de make-up.

 Daca doresti sa aprofundezi acest domeniu, iti recomand cartea:

 How to be an Illustrator by Darrel Rees

Leave a Comment