10 Apr

Monitor pentru grafica – care sunt cele mai bune monitoare

Odata ce te-ai decis sa intrii in domeniul graficii, imediat vine nevoia de un monitor pentru grafica. Sa fie LCD sau LED? Hmmmm… buna intrebare. Daca, cauti raspuns la aceasta intrebare, in acest articol o sa aflii care sunt detaliile care fac diferenta.

In primul rand pentru grafica, avem nevoie de un monitor mare, pentru ca programele mai rapesc putin din dimensiunea totala a imaginii. In principal, un monitor de Monitor pentru grafica 24 de inchi este ideal. Nici unul de 19 nu este rau, mai ales daca avem doar un laptop de 15 inchi.

Sunt foarte multe detalii tehnice ce definesc in final un monitor, si este clar ca preturile pot fi la fel de exorbitante precum calitatea pe care ne-o ofera. Cele mai importante aspecte la care este bine sa ne uitam, simplificat, ar fi:

1. Redarea culorilor

Trasatura esentiala este redarea culorilor, mai exact, cat din spectrul RGB si sRGB reda monitorul respectiv. Este foarte important sa vedem pe monitor cat mai multe culori. Acest fapt se poate realiza doar pe un monitor care reda aproape toate culorile RGB sau mai bine zis, cat mai multe. Pentru a vedea acest lucru, cautati in specificatiile monitorului, sau pe site-uri de specialitate care au specificatiile complete. Numaul culorilor il veti vedea redat in procente. Laptop-urile au cele mai slabe monitoare din acest punct de vedere. Acest lucru il putem vedea prin comparatie, sau prin realizarea unui print.

2. Calibrarea monitorului

Alt element esential este calibrarea culorilor monitorului. Degeaba reda toate culorile daca ele nu sunt cele corecte. Sunt monitoare mai scumpe care isi fac singure calibrarea la un anumit interval de timp. La monitoarele obisnuite, calibrarea este necesar a fi facut cu ajutorul unui colorimetru.

Concluzii si recomandari

Asa cum spuneam, mai sunt criterii dupa care sa alegem un monitor, insa trebuie sa vedem la fiecare model in parte cu ce calitati sau defecte vine. Site optimizatEste posibil ca alt monitor sa nu redea culorile uniform pe toata suprafata sau diverse alte defecte. Cautarea si vizualizarea unor review-uri reale despre un produs, ne ajuta in gasirea unui monitor potrivit. Modelul Dell U2413 este un exemplu de monitor care reda 99% din culorile RGB si 100% din sRGB. Alte monitoare specializate pentru grafica sunt cele Eizo, pe care le puteti achizitiona si second hand de pe diverse site-uri care vand monitoare SH.

In speranta ca acest articol a fost de folos, ne-am bucuca ca si pe viitor sa reveniti. Puteti tine legatura cu noi prin retele de socializare:  FacebookGoogle Plus si YoutubePe curand!

Leave a Comment