09 Nov

Softuri, suportul si printul final

Softuri:

Cele mai folosite softuri pentru grafică sunt: Corel DRAW, Adobe InDesign, Photoshop, Adobe Illustrator. Corel DRAW stă foarte bine tehnic deoarece îți permite foarte ușor să schimbi unitățile de măsură, să așezi elemente în pagină, să le redimensionezi, etc..

Varianta X6 de la Corel este cu mult imbunătățită față de precedentele softuri. Trebuie să știi că dacă lucrezi un document în X6 și-l trimiți la cineva care are X5 nu-l va putea deschide. Nu am înțeles niciodată de ce au făcut acest lucru, doar sunt aceleasi softuri..

Partea bună este că tu poți salva documentul tău în toate variantele anterioare astfel încât să-l poți accesa. Alt aspect pozitiv este că poți importa aproape orice fișier (.ai, .psd, .pdf, .doc, etc), in aproape toate aceste softuri.

Recomandare carte: Basics Design: Print and Finish

 

De asemenea poți importa și realiza imagini vectoriale. Corel X6 mai are template-uri predefinite și gratuite pentru o multime de materiale publicitare, background-uri, texturi, obiecte vectoriale, rame, efecte și multe altele.

La capitolul culori stă relativ bine fata de celalalte softuri. Dacă dorești să te joci cu mai multe nuanțe de culori sau să editezi în detaliu fotografii atunci Photoshopul este „stăpânul inelelor”.

Adobe illustrator este un program complex, o combinție între Corel si Photoshop, însă aici doar maeștri în design îl pot utiliza la adevărata lui valoare pentru că este destul de complex. Adobe InDesign este folosit în edituri la tehnoredactarea cărților, revistelor, ziarelor, etc..

InDesign are o flexibilitate mare în ceea ce privește așezarea textului, imaginilor în pagină și predefinirea elemetelor repetitive fără a necesita copierea lor.

Suport.

În majoritatea situațiilor, internetul îți oferă o multitudine de idei, imagini, sloganuri, etc. Sunt și cazuri când cauți ceva anume și nu găsești. Atunci trebuie să apelezi la un fotograf, ședință foto, pictor, grafician, designer, etc. Asta înseamnă costuri mari. Pe google găsești foarte multe imagini gratuite sau cu plată, de obicei căutarea se face în engleză. Singurul site pe care eu il folosesc și care oferă imagini bune este www.sxc.hu . Îți faci cont, apoi faci download cu nemiluita. Pentru imagini vectoriale free poți căuta în google pentru că sunt mai multe site-uri. Dacă dorești ceva de calitate, care să aibă impact, recomand să-ti cumperi imaginile de pe site-urile de stock, la un preț rezonabil cuprins între 1-10 euro. Un site foarte bun unde găsești aproape tot ce ai nevoie și poți să-l accesezi inclusiv ca să te inspiri este www.shutterstock.com

Printul.

Cele mai multe probleme apar la formatul final, la calitate, claritate și luminozitate. Alege imagini potrivite ca dimensiune pentru materialul tău. Ai grijă ca rezoluția fotografiilor să fie potrivită, în caz contrar se va pixela inclusiv dacă o micșorezi pentru că pixelii se inghesuie pe aceeași suprafață. Utilizând imagini prea mari riști de asemenea să supradimensionezi formatul astfel încât imprimanta să nu poate printa la rezoluția făcută de tine. Ideal ar fi să vezi unde listezi și să ceri detalii tehnice de la operatorul imprimantei. Probleme de luminozitate și culoare apar datorită conversiilor în diverse formate (jpeg, tiff, psd, cdr, etc), monitorului unde lucrezi deoarece nu este calibrat cu imprimanta la care se printează sau a imprimantei unde listezi.Ideea este ca pe monitor, televizor, panou, etc, tu vezi culorile formate din sistemul RGB care se bazează pe emisia de lumină roșie (Red), verde (Green) și albastră (Blue) acestea fiind culori aditive pe când sistemul CMYK absorb lumina ambientală de pe suportul pe care sunt depuse formând culorile în sine. Față de monitor unde culoarea albă se formează combinând în mod egal R G B, în sistemul CMYK albul este de fapt suportul tău de hârtie, imprimantele nu îți pot adăuga alb pe un carton negru sau închis la culoare! Atenție! Albul este la rândul lui de mai multe nunțe. Dacă pui mai multe coli albe diferite ca gramaj, textură și producător una lângă alta, vei observa diferențe majore. Vei constata nunte (galben, albastru, gri, etc) care vor avea impact final asupra culorilor de pe materialul tău.

Nota: cei ce au citit acest articol au cautat: softuri, printuri si programe.

1 Comment

Leave a Comment